Mąkę z orzeszków arachidowych kupiłam w Netto. Z tyłu opakowania był przepis, który zmodyfikowałam według moich upodobań. Wyszło smaczne cudeńko 😉
Składniki:
- 300 g mąki z orzechów arachidowych
- 300 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
- 3 białka
- Bakalie
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier (trochę zostawiamy do obtoczenia ciasteczek), miód i na końcu bakalie (ja dodałam żurawinę, posiekane suszone śliwki, wiórki kokosowe). Ciasto wstawiamy do lodówki aż się schłodzi. Ze schłodzonego ciasta formujemy okrągłe ciasteczka, obtaczamy je w cukrze i układamy na blasze. Pieczemy 12-15 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do 180 ˚C. Ciasteczka są bardzo słodkie, najbardziej smakują mi na drugie śniadanie z gorzką, czarną kawą bądź zieloną herbatą. Naprawdę polecam. Smacznego 🙂