Pörkölt

Pörkölt to rodzaj węgierskiego gulaszu – świetnego i rozgrzewającego na zimne wieczory. Nas urzekł. Jest smaczny i prosty w wykonaniu. Zatem zaczynamy:

Składniki:

  • 2 papryki czerwone
  • 0,5 kg wieprzowiny (najlepiej dobrej jakości karkówki)
  • 2 marchewki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 opakowanie passaty pomidorowej
  • pieprz i sól wedle uznania
  • 1 płaska łyżeczka papryki mielonej
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l bulionu warzywnego

 

Sposób przygotowania:

Pokroić w grubą kostkę cebulę i podsmażyć w rondlu, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w kostkę mięso i chwilę smażyć (około 5 minut). Całość zalać bulionem. W międzyczasie obrać ziemniaki i marchewkę, pokroić w grubą kostkę i dodać do bulionu. Do całości dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Gotować przez 20 minut. Następnie dodać pomidory w puszce i passatę pomidorową. Dodać majeranek. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Doprawić do smaku. Można jeść samodzielnie niczym zupę i z dodatkami (ryżem, kaszą i ziemniakami) jak gulasz. Smacznego 🙂

2 thoughts on “Pörkölt

  1. No nie myślałam, że będzie o jedzeniu! Kiedyś miałam wyrzuty sumienia mówiąc o bułce. Jednak światem rządzą uczucia. Jedzenie też jest ładne i bywa jeszcze smaczne. Tak jak smaczny jest ten blog.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *