Mój Szymek dobrze piecze, choć zupełnie niezdrowo to pysznie. Udostępniam jego przepis na drożdżówkę, która zawsze mnie powala na kolana.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 30 dkg drożdży
- 0,5 szklanki oleju (dobrej jakości rzepakowego)
- Szklanka cukru
- Szklanka mleka
- Owoce (śliwki, gruszki, jabłka, wiśnie, świeże figi)
- Płatki migdałowe do posypania
Składniki na kruszonkę :
- 100 g cukru
- 0,5 szklanki mąki
- 50 g cukru
Sposób przygotowania:
W szklance z mlekiem wymieszać drożdże z trzema łyżkami cukru i postawić w ciepłymi miejscu aż drożdże zaczną pracować. Do przygotowanej mąki wbić jajka, wsypać resztę cukru i wlać drożdże, i olej. Wyrobić ciasto o lekko płynnej konsystencji i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około półtora godziny). Wyłożyć na blachę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką. Na ciasto wyłożyć owoce wedle uznania. Szymek użył śliwek i winnych jabłek. Posypać kruszonką i płatkami migdałowymi. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i… jeść póki cieplutkie i pyszniutkie najlepiej z dodatkiem lodów malinowych 😉 Smacznego 🙂