Jeśli macie jeszcze jedną małą godzinkę, zróbcie Kapuśniaczki, są pyszne i świetnie smakują z wigilijnym barszczem. Naprawdę warto 🙂
Ciasto:
- 15 dkg drożdży
- 900 g mąki
- 1 jajko
- 2,5 łyżeczki cukru
- 1 szklanka mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 kostki masła
Farsz:
- 0,5 kg pieczarek
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy
- 200 g kiszonej kapusty
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Dekoracja:
- 1 białko jajka
- 10 dkg czarnego sezamu do posypania
Sposób przygotowania:
Do szklanki ciepłego mleka dodać drożdże i cukier, posypać łyżeczką mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, pół kostki masła, pół łyżeczki soli i zakwas drożdżowy ze szklanki. Wyrabiać ciasto (przez około 15 minut), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować farsz. Pieczarki pokroić i podsmażyć z cebulką, również drobno pokrojoną. W osobnym rondlu zagotować kapustę, dodać do smaku liście laurowe i ziele angielskie.
Z wyrośniętego ciasta formować kulki, nadziewać dwoma łyżeczkami farszu. Układać na blasze w postaci podłużnych bułeczek. Piec w temperaturze 180˚ przez około 30 minut. Wyciągnąć Kapuśniaczki posmarować je białkiem jajka, posypać czarnym sezamem i piec jeszcze 10 minut. Smacznego – po prostu Kobieta 🙂