Kapuśniaczki

Jeśli macie jeszcze jedną małą godzinkę, zróbcie Kapuśniaczki, są pyszne i świetnie smakują z wigilijnym barszczem. Naprawdę warto 🙂

Ciasto:

  • 15 dkg  drożdży
  • 900 g mąki
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 kostki masła

Farsz:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

Dekoracja:

  • 1 białko jajka
  • 10 dkg czarnego sezamu do posypania

Sposób przygotowania:

Do szklanki ciepłego mleka dodać drożdże i cukier, posypać łyżeczką mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, pół kostki masła, pół łyżeczki soli i zakwas drożdżowy ze szklanki. Wyrabiać ciasto (przez około 15 minut), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotować farsz. Pieczarki pokroić i podsmażyć z cebulką, również drobno pokrojoną. W osobnym rondlu zagotować kapustę, dodać do smaku liście laurowe i ziele angielskie.

Z wyrośniętego ciasta formować kulki, nadziewać dwoma łyżeczkami farszu. Układać na blasze w postaci podłużnych bułeczek. Piec w temperaturze 180˚ przez około 30 minut. Wyciągnąć Kapuśniaczki posmarować je białkiem jajka, posypać czarnym sezamem i piec jeszcze 10 minut. Smacznego – po prostu Kobieta 🙂

fullsizerender3

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *